Sudahkah Anda Bersedia Untuk Menghadapi Kegawatan Ekonomi?

“VERSI DIGITAL BUKU INI TERJUAL LEBIH 6,109 UNIT!  PRE-ORDER SEKARANG, BUKU BIJAK MERANCANG WANG…”

TEMPAH SEKARANG!

Tekan butang “SAYA NAK PRE-ORDER ” untuk buat pembelian segera!

Harga Pengenalan, RM37 + RM10 untuk kos penghantaran. 

Makluman & Disclaimer: Ini adalah tempahan PREORDER sebuah buku fizikal. Buku ini akan dicetak setalah mencapai sejumlah tertentu tempahan. Anda akan menerima buku ini tidak lebih dari 60 hari dari pembayaran. Ia akan di POS ke alamat yang anda masukkan ke alamat rumah anda. Pihak Infaq Consultancy tidak akan bertanggungjawab jika anda salah memasukan alamat.

TESTIMONI

Apabila kerajaan umumkan inisiatif bantuan pengeluaran KWSP selama 12 bulan, moratorium automatik selama 6 bulan, penangguhan bayaran takaful 3 bulan, tempoh PKP dilanjutkan sebulan serta segala macam pakej rangsangan
ekonomi yang “no one will be left behind”, hati kecil saya melihat ia sebagai mesej amaran untuk kita semua bagi menghadapi situasi sukar yanglebih panjang. 

Hai, Nama Saya Afyan Mat Rawi.

Dari tadika hingga ke menara gading, kita diajar oleh mak ayah untuk belajar rajin-rajin, masuk universiti dan kemudian dapatkan kerja yang baik. Tapi kita tak pernah diajar bagaimana untuk menguruskan wang dengan berhemah dan menguntungkan.

Malah, sekolah dan universiti pun tak pernah ajar subjek yang amat penting dalam kehidupan ini iaitu subjek bijak menguruskan wang. Patutnya sekolah mengajar asas-asas pengurusan wang, penjimatan, penyimpanan, hutang, pelaburan dan zakat. Pengetahuan dalam ilmu tersebut akan menjadi asas yang kukuh untuk membentuk habit pengurusan wang bagi mengelakkan pelbagai kesilapan yang boleh membawa kepada kesusahan dan kesempitan kehidupan disebabkan oleh masalah kewangan.

Buktinya, lihatlah betapa ramai yang terpaksa bergantung kepada bantuan kerajaan apabila kerajaan mengistiharkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Ramai yang tersepit apabila tidak dapat bekerja sepanjang tempoh PKP dilaksanakan.

Menurut pandangan pakar pengurusan kewangan, seseorang itu perlu sekurang-kurangnya 6 bulan simpanan gaji, andaikata berlaku keadaan yang menyebabkan aliran masuk wang tunai terputus.

Belum 7 hari PKP dilaksanakan, ramai orang sudah bimbang kelangsungan hidup terutamanya dikalangan B40. Malah, golongan M40 yang sepatutnya mempunyai pendapatan yang selesa, turut terkesan.

Dimanakah kedudukan kewangan anda sekarang?

Bagaimana hendak memastikan keadaan kewangan yang anda sedang lalui sekarang, tidak akan berulang lagi pada 5, 10 atau 20 tahun akan datang?

Ramai Orang Mempunyai Komitmen Lebih 80% Dari Gaji Bulanan!

Saya merupakan seorang perunding kewangan bertauliah IFP oleh Institut Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (IBFIM – Islamic Banking and Financial Institute Malaysia) di bawah Bank Negara Malaysia. Saya berpengalaman dalam bidang perkhidmatan kewangan di Malaysia semenjak tahun 2003, sebaik sahaja graduat daripada Kuliyyah Undang-undang Ahmad Ibrahim, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM). Tulisan-tulisan saya selalu tersiar di MajalahNiaga.com, Harian Metro, Majalah Solusi, Majalah Labur, Prospek Hartanah Malaysia, The Vocket dan lain-lain. Malah saya juga pernah tampil beberapa kali secara langsung dalam rancangan “Magnet Diri”, dan “Assalamualaikum”, “Maqasid Syariah” di TV Al-Hijrah, “Wanita Hari Ini”, “Syariah Meja Bulat” “Borak Kopitiam” di TV3, Bernama Radio dan Kool FM TV Pengalaman saya mengendalikan program-program kewangan kepada kakitangan awam, majoriti mereka memiliki komitmen hutang melebihi 50% daripada gaji bulanan. Malah ada juga yang saya jumpa sehingga 70% ke 80% daripada gaji bulanan. Ia adalah satu tahap yang sangat merbahaya. Kakitangan kerajaan adalah golongan yang mudah untuk mendapatkan fasiliti hutang daripada bank. Tunjuk slip gaji 3 bulan dengan surat pengesahan jawatan, bank akan senyum lebar. Lagi senyum kalau buat potongan melalui ANGKASA. Selain hutang kenderaan dan hutang rumah, majoriti pasti akan ada hutang personal loan, dengan pelbagai tujuan. Yang paling popular hutang untuk kahwin. Ada juga sebab-sebab lain seperti tutup hutang kad kredit, renovate rumah, deposit rumah, join kutu, join MLM, pelaburan, malah tak kurang yang buat hutang sebab terpedaya dengan skim sontot. Kadang ada yang sampai 3, 4 personal loan. Ada juga yang buat personal dengan asbab “dah tengok kawan-kawan buat personal loan, jadi saya pun apply. Kalau tak apply rasa janggal pula”. Ada juga yang setiap kali ada kenaikan, akan buat personal loan. Contoh, naik gaji RM50, akan buat personal loan yang ansuran bulanan RM50 sebulan. Itu contoh-contoh ekstrem yang saya biasa terima. Untuk lebih ekstrem, mereka tak ada pun simpanan kecemasan. Sebab itu lah saya membangunkan sebuah modul yang dapat membantu individu yang menguruskan wang dengan lebih bijak supaya tidak tersontot dan tersakiti dikemudian hari. Oleh hal demikian…

MEMPERKENALKAN

BUKU BIJAK MERANCANG WANG

Tekan butang “SAYA NAK ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Pengenalan, RM37 + RM10 untuk kos penghantaran. 

Makluman & Disclaimer: Ini adalah tempahan PREORDER sebuah buku fizikal. Buku ini akan dicetak setalah mencapai sejumlah tertentu tempahan. Anda akan menerima buku ini tidak lebih dari 60 hari dari pembayaran. Ia akan di POS ke alamat yang anda masukkan ke alamat rumah anda. Pihak Infaq Consultancy tidak akan bertanggungjawab jika anda salah memasukan alamat.

Buku Bijak Merancang Wang atau #BukuBMW adalah rangkuman modul mengurus kewangan yang dimulai dengan pembentukan mindset kewangan yang betul dan kemudian diikuti dengan profil kewangan dari mula mendapat gaji, mengumpul harta, menguruskan hutang, membuat simpanan, melanggan takaful, merancang persaraan, membayar zakat sehinggalah kepada pengurusan wasiat dan pusaka.

Ia dibangunkan sejak lebih 10 tahun dan dipersembahkan kepada ribuan peserta melalui siri-siri ceramah, program, bengkel dan Seminar Bijak Merancang Wang #SeminarBMW di seluruh negara, ia turut digunakan oleh para konsultan kewangan di INFAQ Consultancy untuk membantu pelanggan.

Ini pertama kali dipersembahkan dalam bentuk Buku Fizikal

Jika Anda Sedang Melalui Fasa-fasa berikut, BukuBMW ini untuk anda!

s

Nak baiki masalah kewangan, duit selalu tak cukup. Gaji memang selalu tak cukup. Selalunya apabila dapat gaji, ia akan habis untuk bayar hutang. Tengah bulan dan hujung bulan selalu pokai dan terpaksa berhutang.

s

Mudah sangat terpengaruh dengan promosi jualan murah. Suka berbelanja sampai tak ingat dunia setiap kali dapat gaji. Tapi kemudian tengah bulan akan menyesal dan hujung bulan terasa masa begitu perlahan untuk sampai ke bulan baru.

s

Rasa terbeban dengan hutang piutang keliling pinggang. Rasa macam best dapat beli kereta mahal, buat personal loan dan sebagainya tapi rasa tertekan untuk bayar ansuran bulan-bulan.

s

Keliru dengan produk-produk kewangan yang ada di pasaran seperti takaful, unit trust.

s

Nak melabur tapi tak tahu nak buat macamana. Serik dengan pengalaman kerugian beribu-ribu RM sebab pernah kena scam dengan skim cepat kaya.

s

Tak berdisiplin dalam menyimpan. Kalau buat simpanan pun selalunya tak mampu nak konsisten. Lepas beberapa bulan, akan keluarkan. Konon-konon simpan, tapi keluarkan balik. Kalau berlaku kecemasan, tak mampu nak sediakan sediakan RM1,000.

s

Tak tahu nak kira berapa banyak coverage yang diperlukan dan berapa banyak caruman yang sepatutnya. Keliru degan penerangan ejen tentang takaful, medical card yang ada macam-macam versi penerangan.

TESTIMONI

Bagaimana Buku Bijak Merancang Wang Merubah Cara Anda Urus Kewangan?

Kandungan buku ini dibahagi kepada 3 bahagian:

BAHAGIAN 1:
Pada bahagian ini mempunyai panduan bagaimana menggunakan buku ini dan pembentukan mindset kewangan. Susunan buku ini seumpama buku peta kewangan seseorang. Ie memberi gambaran besar perancangan kewangan dan diikuti dengan pembentukan mindset kewangan yang betul.

BAHAGIAN 2:
Bahagian ini ialah teras kandungan buku ini yang memperincikan setiap kandungan “peta” tadi dengan lebih detail. Ada 6 modul kewangan penting sebagaimana berikut:

Z

Modul 1: Aliran Tunai Kewangan / Cashflow

Anda akan pelajari tentang Aliran Tunai  atau Cashflow dan pengenalan kepada Formula Kewangan Menggunakan Model INFAQ.

Z

Modul 2: Nilai Aset Bersih / Nett Worth

Anda akan mengetahui bagaimana Menghadapi Gawat. Ibrah Surah Yusuf dan siapa yang akan bayar hutang yang kita buat selepas meninggal dunia.

Z

Modul 3: Simpanan Kewangan / Saving

Bab ini akan memperkenalkan tentang  Simpanan, bagaimana Memulakan Simpanan dan persiapan dalam Merancang Haji.

Z

Modul 4: Perlindungan Kewangan / Protection

Bab ini amat penting memandangkan ramai tidak mengambil berat. Saya berkongsi Fungsi Takaful, Medical Card 3 Dalam 1, Memilih Polisi Yang Betul dan perbezaan antara Takaful Medical Card dan Takaful Penyakit Kritikal. Juga didedahkan Takaful Sebagai Pengganti Pendapatan/Income Protection dan yang paling penting, Baca Polisi Medical Card Anda. 

Z

Modul 5: 7 Perlaburan Kewangan / Investment

Bab yang penting ini, saya berkongsi  bagaimana memulakan Pelaburan Pertama, Panduan Pelaburan Amanah Saham, Pelaburan Dan Kepelbagaian, Plan Persaraan; Cara Pengiraan, Emas Sebagai Penyimpan Nilai serta perbandingan antara Bank Konvensional Vs Bank Islam.

Z

Modul 6: Penyucian Kewangan / Purification

Bab ini saya berkongsi Pesanan yang Berharga berkaitan kewangan dan kenapa anda perlu melakukan Hibah dan Waqaf, Perancangan Kewangan Akhirat. Sebagai seorang beragama Islam, ada lagi satu zakat yang digalakkan dilakukan.

Z

Modul 9: Pengagihan Kewangan / Distribution

Merancang kewangan bukan setakat memastikan wang sara hidup cukup tetapi juga merancangan kewangan kematian. Saya juga menyentuh Bagaimana Merancang Harta Sepencarian dan Isu berkaitan Harta Sepencarian. Tidak lupa juga Penama Bukan Pewaris, hal yang jarang disentuh oleh orang ramai. 

BAHAGIAN 3:
Bahagian ini pula mengandungi rumusan dan plan tindakan individu dalam merancang kewangan mereka selepas membaca buku ini. Ia adalah manual kewangan berdasarakan apa yang pembaca faham selepas membaca dan memahami kandungan modul Bijak Merancang Wang.

HARGA PROMOSI UNTUK

ORANG YANG BERTINDAK PANTAS

Tekan butang “SAYA NAK PRE-ORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Pengenalan, RM37 + RM10 untuk kos penghantaran. 

Makluman & Disclaimer: Ini adalah tempahan PREORDER sebuah buku fizikal. Buku ini akan dicetak setalah mencapai sejumlah tertentu tempahan. Anda akan menerima buku ini tidak lebih dari 60 hari dari pembayaran. Ia akan di POS ke alamat yang anda masukkan ke alamat rumah anda. Pihak Infaq Consultancy tidak akan bertanggungjawab jika anda salah memasukan alamat.

TESTIMONI

Selepas membaca BukuBMW ni dan selepas anda membetulkan kembali mindset kewangan serta memeriksa tahap kesihatan kewangan, saya yakin anda akan lebih bijak merancang kewangan dan ini akan berlaku: 

Z

Merancang apa nak buat selepas itu untuk menambahbaik kesihatan kewangan

Z

Mengira sendiri berapa coverage takaful yang sesuai dan pilih produk yang paling berbaloi berdasarkan kedudukan kewangan.

Z
Perancangan jangka masa panjang untuk simpanan, takaful dan pelaburan
Z

Memilih pelaburan yang sesuai untuk membuat perancangan persaraan.

Z

Mengetahui kepentingan untuk merancang pusaka

Z

Membuat juga simpanan dengan berdisiplin, tahu nak simpan kat mana dan berapa banyak nak simpan.

Z

Mengetahui keperluan untuk menyucikan harta melalui zakat dan sedekah.

BONUS TAMBAHAN

EBOOK PKP, PANAS, BARU KELUAR DARI OVEN!

Dengan PREORDER Buku Bijak Merancang Wang, anda akan menerima EBOOK PKP: POKET KIAN POKAI? POKET KIAN PENUH yang anda boleh download secara PERCUMA.

Tahun 2020 menyaksikan 3 krisis serentak berlaku, dari politik, kesihatan sehingga ke ekonomi. Ebook PKP  ini sebagai panduan persediaan mengharungi krisis yang dijangka lebih besar. 

Majoriti rakyat Malaysia terjejas teruk, terutama apabila diisytiharkan Perintah Kawalan Pergerakan. Ebook PKP ini mengandungi anekdot-anekdot sepanjang PKP dari awal ia diiytiharkan sehingga ditukar kepada PKPB. Ada beberapa kisah benar sebagai motivasi untuk kita mengharungi krisis. Juga panduan pengurusan kewangan dan pelaburan di kala krisis.


3 kemungkinan berlaku selepas krisis:
1. Kita menjadi lebih teruk
2. Kita kekal di takuk lama
3. Kita menjadi lebih baik Ebook ini sebagai panduan untuk kita upgrade menjadi NEW ME selepas krisis!

!!! FAST ACTION BONUS !!!

TAWARAN PANAS Hanya Untuk Mereka Yang Bertindak Pantas!

Z

FAST ACTION BONUS I

40 pembeli terawal akan dapat bonus tiket Live Seminar Bijak Merancang Wang yang akan datang, secara PERCUMA. Live Seminar ini bernilai RM699

Z

FAST ACTION BONUS II

Istimewa untuk 1,000 pembeli pertama yang membuat tempahan PREORDER, akan dapat rakaman video LIVE Seminar Bijak Merancang 2020 yang baru sahaja berlangsung pada 16 September yang Lepas dengan durasi 5 jam yang bernilai RM499.

Berapa Harga BUKU Bijak Merancang Wang ? 

Saya boleh sahaja letak harga RM147, seperti harga buku kewangan yang ditulis oleh penulis antarabangsa. Anda tak akan jumpa buku dalam bahasa Melayu yang sama maklumat dalam Buku Bijak Merancang Wang ini. 

Malah, harga normal Versi Digital buku ini, iaitu Ebook SeminarBMW adalah RM97. Anda boleh semak sendiri harga di laman web SeminarBMW2020.com.

Walaubagaimanapun, anda tak perlu bayar sebanyak itu. Sebab ini adalah versi BUKU FIZIKAL. Maka harga biasa adalah RM67. Sesuai dengan harga pasaran buku genre kewangan.

Tetapi, memandangkan ini adalah PREORDER dimana saya sedang kumpul tempahan dan juga adalah pelancaran maka saya nak tawarkan harga istimewa untuk anda. Hanya RM47 sahaja.  Selepas tamat tempoh Preorder, saya mungkin akan naikan harga kepada harga sepatutnya. 

DAPATKAN SEKARANG!

HARGA PROMOSI UNTUK

ORANG YANG BERTINDAK PANTAS

Tekan butang “SAYA NAK PREORDER SEKARANG” untuk buat pembelian segera!

Harga Pengenalan, RM37 + RM10 untuk kos penghantaran. 

Makluman & Disclaimer: Ini adalah tempahan PREORDER sebuah buku fizikal. Buku ini akan dicetak setalah mencapai sejumlah tertentu tempahan. Anda akan menerima buku ini tidak lebih dari 60 hari dari pembayaran. Ia akan di POS ke alamat yang anda masukkan ke alamat rumah anda. Pihak Infaq Consultancy tidak akan bertanggungjawab jika anda salah memasukan alamat.

TESTIMONI

FAQ

APAKAH ITU PREORDER?

Pre-order bermaksud tempahan awal. Buku dalam proses pencetakan. Penjual sedang mengumpul tempahan sebelum dihantar kepada kilang percetakan.

Bila Buku Akan Dicetak?

Jualan akan dibuka selama 30 hari. Selepas itu, akan dihantar ke kilang pencetakan.

Bila Saya Akan Terima Buku Tersebut?

Memandangkan ini adalah preorder, setelah melalui proses tempoh jualan, pencetakan dan sebagainya, dijangka anda akan menerima buku tidak lebih dari 60 hari

Adakah Saya Akan Menerima Tracking Nombor ?

Ya, anda akan menerima tracking number setelah buku siap di cetak dan mula dihantar. 

DISCLAIMER: Tulisan dan video dalam Buku Bijak Merancang Wang ini bukanlah khidmat nasihat kewangan. Pelanggan digalakkan dan dinasihatkan mendapatkan khidmat nasihat daripada perunding kewangan bertauliah untuk mendapatkan khidmat nasihat secara khusus yang bersesuaian dengan kedudukan kewangan pembaca.

Pihak penulis dan penerbit sedaya upaya memastikan maklumat di dalam video dan buku ini bertepatan ketika ia ditulis, dirakam dan diterbitkan. Penulis dan penerbit tidak boleh dianggap memberi perkhidmatan nasihat kewangan kepada pelanggan. Pelanggan digalakkan mendapat khidmat nasihat daripada pakar yang berkelayakan dan kami tidak bertanggungjawab atas sebarang kerugian yang timbul akibat penggunaan e-learning ini secara langsung atau tidak langsung.